Amaç: Bu araştırmanın amacı otistik spektrum bozukluğu olan çocukların taklit becerilerini, gelişimsel yaşlarına göre eşleştirilmiş gelişimsel geriliği olan ve normal gelişim gösteren çocuklarla karşılaştırmak ve otistik spektrum bozukluğu olan çocukların taklit becerilerinin alıcı dil ve ifade edici dil gelişimi ile ilişkisini incelemektir.
Yöntem: Gelişimsel yaşlarına göre eşleştirilmiş, 18 otistik spektrum bozukluğu olan çocuk, 15 gelişim geriliği olan çocuk ve 16 normal gelişim gösteren çocuğun taklit becerileri Motor Taklit Skalası ve Taklit Bataryası kullanılarak değerlendirilmiş ve grup taklit puanları ortalamaları arasındaki farka bakılmıştır. Otistik spektrum bozukluğu olan çocukların alıcı dil ve ifade edici dil gelişimi Türkçe İletişim Gelişimi Envanteri (TİGE) kullanılarak değerlendirilmiş ve taklit puanları ile arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığına bakılmıştır.
Bulgular: Otistik spektrum bozukluğu olan çocukların taklit puanlarının hem gelişim geriliği olan çocuklardan, hem de normal gelişim gösteren çocuklardan anlamlı derecede daha düşük olduğu, normal gelişen ve gelişim geriliği olan çocukların taklit puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Otistik spektrum bozukluğu olan çocukların taklit puanları ile alıcı dil ve ifade edici dil gelişimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Bu çalışmada taklit becerilerinde görülen sınırlılıkların, otistik spektrum bozukluğu olan çocuklar için ayırıcı bir özellik olduğu ve taklit becerilerinin çocukların dil gelişimlerinde önemli bir beceri olduğu görülmüştür.