Amaç: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı konulan çocukların sosyal ilişki biçimlerinin uygun olmadığı ve bu çocuklardaki sosyal sorunların yüz ifadelerine ait uygun ipuçlarını almaktaki zorluktan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Çalışmamız, DEHBde sosyal cevaplılığı yordayan etmenleri ve bu etmenlerin sosyodemografik verilerle ilişkisini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Yöntem: Katılımcılardan Gözlerden Akıl Okuma Testinden (GAOT) uyarlanan bir test yardımıyla yüz ifadesi resimlerinden duygusal ipuçlarını yorumlamaları istendi. Tanılar Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi ile konuldu. Ayrıca çocukların değerlendirilmesinde Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Davranış Değerlendirme Ölçeği ve Sosyal Cevaplılık Ölçeği (SCÖ) kullanıldı.
Bulgular: Çalışmamıza DEHB (s=64) ve kontrol (s=69) olmak üzere 133 çocuk katıldı. DEHB grubu (13,22±1,28) ve kontrol grubu (12,97 ±1,27) yaş ortalamaları açısından benzerdi. DEHB grubunun %50si ve kontrol grubunun %49,3ü erkekti. DEHB grubunun kontrol grubuna oranla GAOT ortalama puanları daha düşüktü (sırasıyla 20,52± 3,95/23,70±3,55) ve DEHB grubu kontrol grubuna oranla SCÖde daha yüksek puan aldı (sırasıyla 65,84±18,83/36,04±16,32). DEHB grubunda dikkat sorunlarının ve duygusal yüz ifadelerini yorumlama becerisindeki zayıflığın sosyal cevaplılıkta bozulmayı yordadığı belirlendi.
Sonuç: Çalışmamızda DEHB tanısı konulan çocuklarda yüz ifadelerini tanıma becerisinin ve sosyal cevaplılığın bozulduğu belirlenmiştir. Çalışmamızın sonuçları sosyal cevaplılık ve yüz ifadesine dayanarak duyguları tanıma açısından DEHBli çocukların zorluklarını vurgulamaktadır.